Varken fågel, fisk eller mittemellan

Inte skrot, konst eller nåt märkvärdigt

Knappast nytt, antikt eller alldagligt

Utan mittemellan himmel och hav

– som naturligt vackra återvinster !

 Per Nyman gästar Skaftö Open med figurer, tavlor och installationer av åldrat smidesjärn och drivved med tågvirke och snören.

Ambitionen är att lyfta fram det vackra i naturligt åldrande och helt enkelt se på saker på ett nytt sätt. Skrot förenas och omformas till stolta verk med en glimt i ögat för oss som vill bejaka nya möjligheter.

Credia kallar jag mitt arbetssätt berättar Per.

Credia är ett sammansatt nyord av cre på latin för skapa och dia på grekiska för genom. Nyskapande genom urval och sammanföring. Återvinster från naturligt åldrande till harmonisk form sammanfört genom mitt skapande.

Pers bakgrund

Bryggevik på Skaftö är sedan födseln min inspiration och mitt sommarhem. Jag har arbetat som kreatör och uppfinnare, men är numera pensionär.

Konstnärliga äventyr har omfattat grundandet av den första Svenska Video-art verkstaden VideoNU (Svenska Filminstitutet). Egen Copy-art med utställningar (Canon och Danderyd kulturstipendium 1982). Lanserandet av färgkopiering i Sverige (Canon). Illustratör fotograf  (tidningen Foto 1982).

Grundare av Täby-Danderyd Uppfinnarförening (Styrelsen för teknisk utveckling och Danderyds utvecklingsstipendium 1987). Grand Prix vinnare i IKEA:s designtävling Fiffiga folket 2005.

Limsnöret som ingår i många av mina verk fick Stockholms stads uppfinnarstipendium 1991. Nominerad till Skapa Stipendiet av Stockholm stad. 14 patentansökningar varav 12 beviljats 33 patent samt utgör state of the art för 83 andra patent i medicinsk teknik.
per.nyman@credia.se